26 oktober 2020

Stroom uitwisselen met de oosterburen

De gemeente Emmen en het Duitse Haren willen onderling elektriciteit uitwisselen bij overcapaciteit. Ze vragen minister Eric Wiebes van Economische Zaken om een proef op te zetten.

De windmolens in Haren wekken doorgaans veel meer energie op dan de omgeving kan gebruiken. Aan de andere kant van de grens kunnen de glastuinbouw en de industrie in Emmen de overschotten juist goed gebruiken. Maar in plaats van de elektriciteit onderling uit te wisselen, moeten de molens soms stilgezet worden.

Elektriciteit mag namelijk alleen de grens passeren via het hoogspanningsnet, in beide landen in handen van beheerder Tennet.

,,Het kan volgens de wet alleen via de snelwegen, secundaire routes zijn uitgesloten. In Nederland en Duitsland zijn de hoogspanningsnetten echter zwaar overbelast. Er staan vaak files van hier tot Tokio’’, weet projectleider Siegbert van der Velde. Hij is sinds 2015 betrokken bij Smart Energy Region Emmen-Haren (Sereh).

Emmen en Haren willen helemaal geen ingewikkelde constructie via het hoogspanningsnet. Het kan immers zo veel simpeler: door een stroomkabel van een veel lager niveau aan te leggen tussen beide regio’s. Een verbinding die toevallig een grens passeert. Zodat het teveel aan windenergie naar Emmen kan, en het Duitse Haren kan profiteren van zonne-energie vanuit de omgeving Emmen.

Van der Velde: ,,Vergelijk het met zonnepanelen op je dak. De door jou opgewekte stroom gaat via het hoogspanningsnet naar Diemen. Je buurman neemt het vervolgens via Diemen weer af. Een hoogspanningsnet is in dit geval helemaal niet nodig. Een eenvoudige kabel van een paar meter tussen beide woningen had volstaan. Zo is het ook in regionaal verband met Emmen en Haren.’’

Maar de schop kan niet de grond in om zo’n kabel aan te leggen. ,,Tennet houdt heel erg vast aan haar monopolie voor distributie van grensoverschrijdende elektriciteit. Alleen deze netbeheerder zou het mogen doen. Volgens Tennet ook uit oogpunt van veiligheid. Europese regels staan andere netbeheerders in de weg. Maar nieuwe regelgeving biedt wel meer mogelijkheden. Bij het ministerie van Economische Zaken is er echter sprake van koudwatervrees, niet zo verwonderlijk als grootaandeelhouder van Tennet. Wij vragen de minister nu om toestemming om te experimenteren.’’

Publicatie:Dagblad van het Noorden, 26 oktober 2020

Ander nieuws