Sereh

SEREH. Geen landsgrens voor elektriciteit.

Gemeente Emmen en Stadt Haren (Ems) werken samen aan een decentrale grensoverschrijdende elektriciteits- en energiemarkt. Een uniek project in Europa. Lokaal duurzaam opgewekte stroom wordt uitgewisseld en beheerd over de landsgrenzen heen. Vanaf 2025 is er daarmee een regionale energiemarkt Emmen/Haren.

De lokaal opgewekte duurzame stroom willen we op een niveau lager dan het transportnet uitwisselen en beheren. Onderzoek wordt gedaan naar de technologische, economische en juridische hindernissen, waarvoor oplossingen moeten worden ontwikkeld.

Energieopslagsystemen spelen een grote rol in het onderzoek. Concepten voor waterstofopslag en sectorkoppeling worden mee ontwikkeld.

In het project werken samen:
Gemeente Emmen en Stadt Haren (Ems), Hochschule Osnabrück, Universiteit Twente, Rijksuniversiteit Groningen, Agrowea en de NAM, aangevuld met ‘geassocieerde partners’.

SEREH is onderdeel van het programma Interreg Deutschland Nederland..

 

 

Europese subsidie voor grens- overschrijdend energieproject

Het grensoverschrijdende project Smart Energy Region Emmen-Haren (SEREH) krijgt ruim € 1 miljoen Europese subsidie vanuit het Interreg programma. Met deze subsidie kunnen de projectpartners verder werken met het vormgeven van de eerste grensoverschrijdende energieregio in Europa. > Verder