Met de Smart Energy Region ontwikkelen de gemeente Emmen en Stadt Haren (Ems) het energiesysteem van de toekomst. Door de regionale energiesystemen slim te koppelen en energie over de landsgrens uit te wisselen. Vraag en aanbod van duurzame energie stemmen we regionaal, decentraal en grensoverschrijdend op elkaar af.
Als binnen de slimme energieregio meer wind- en zonne-stroom wordt geproduceerd dan er wordt gebruikt, kan het surplus worden opgeslagen in batterijen of worden omgezet in waterstof. De mogelijkheden zijn er binnen de regio, zowel in Emmen als in Haren (Ems). Ook kan het regionale surplus door middel van vraagsturing worden opgenomen door de industrie in Emmen of door bedrijven in Haren. De fysieke uitwisseling van stroom tussen Nederland en Duitsland kan op middenspanningsniveau vorm krijgen door de netwerkaansluitingen van windpark Fehndorf-Lindloh (D) en Zwartenbergerweg (NL) met elkaar te verbinden. Uitwisseling van waterstof kan door de bestaande leidingen van de NAM geschikt te maken voor waterstofdistributie. Daarmee wordt op termijn grensoverschrijdende systeemintegratie gerealiseerd als basis voor een regionale energiemarkt.
Effecten
De beoogde effecten van het grensoverschrijdend verbinden van de energiesystemen zijn:
Europese regelgeving
Het SEREH project is baanbrekend omdat het vooruitloopt op de implementatie van Europese regelgeving over de interne energiemarkt. Het SEREH project kan zodoende een pilot zijn voor implementatie van verschillende onderdelen van de Clean Energy Package.
SEREH Interreg Deutschland-Nederland project
In de eerste fase van het project wordt met steun van het Interreg Deutschland-Nederland programma een economisch, technisch en juridisch kader ontwikkeld waarbinnen de Smart Energy Region Emmen-Haren kan worden gerealiseerd. Daarnaast wordt een computersimulatie gemaakt waarmee concepten voor realisatie kunnen worden doorgerekend en getest.
Resultaten eerste fase
In het project werken samen
Gemeente Emmen en Stadt Haren (Ems), Hochschule Osnabrück, Universiteit Twente, Rijksuniversiteit Groningen, Agrowea en de NAM, aangevuld met ‘geassocieerde partners’.
SEREH is onderdeel van het programma Interreg Deutschland Nederland.
Het grensoverschrijdende project Smart Energy Region Emmen-Haren (SEREH) krijgt ruim € 1 miljoen Europese subsidie vanuit het Interreg programma. Met deze subsidie kunnen de projectpartners verder werken met het vormgeven van de eerste grensoverschrijdende energieregio in Europa. > Verder