27 oktober 2020

Grensoverschrijdende energiegemeenschappen op distributienet level

In de publicatie ‘ Cross-border Energy Communities on a Distribution Grid Level’ worden de technische en economische voordelen van een lokaal grensoverschrijdende burger-energiecoöperatie aan de Duits-Nederlandse grens onderzocht. Hiervoor wordt een grensoverschrijdende verbinding van twee regio’s op het middenspanninglaag gemodelleerd. Het onderliggende model wordt geïmplementeerd middels een geheeltalig gemengd optimalisatie probleem. Het model bevat het elektriciteitsverbruik van beide steden, hun assets voor het opwekken van stroom, een batterij opslag en een elektrolyser.

Het onderzoek gaat ervan uit dat een ´schakelbaar element´, dat gezien kan worden als een virtuele centrale met een Duitse en een Nederlands windpark, een veelbelovende aanpak voor een verbinding van de twee steden is. De individuele windturbines kunnen per kwartier middels een schakel of aan het Duitse of aan het Nederlandse elektriciteitsnet
worden aangesloten. Hiermee zijn dus het Duitse en het Nederlandse elektriciteitsnet nooit direct met elkaar verbonden. In een eenvoudig scenario met gelijkblijvende last maar met extra investeringen in hernieuwbare energieën zou het grensoverschrijdend element tot een 34% reductie van de jaarlijkse systeemkosten van de regio leiden. Dit is het uitgangspunt voor de ontwikkeling van juridische concepten voor het realiseren van elektriciteit uitwisseling op de middenspanninglaag.

>> Lees de volledige conference paper

Citation:
A. Stroink, T. Wawer and J. L. Hurink, “Cross-border Energy Communities on a Distribution Grid Level,”
2020 17th International Conference on the European Energy Market (EEM), Stockholm, Sweden, 2020, pp. 1-5, doi: 10.1109/EEM49802.2020.9221917

© 2020 IEEE. Personal use of this material is permitted. Permission from IEEE must be obtained for all other uses, in any current or future media, including reprinting/republishing this material for advertising or promotional purposes, creating new collective works, for resale or redistribution to servers or lists, or reuse of any copyrighted component of this work in other works.

Ander nieuws